Anýz

aktivuje nervový systém a zvyšuje hormonální sekreci. Působí spasmolyticky, mlékotvorně, podporuje odkašlávání a trávení. Kromě toho je dobrým posilujícím prostředkem. Kladně působí také na naši psychiku. Vedle uvolnění přináší i euforické pocity, jelikož aktivuje parasympatický nervový systém (tedy nervový systém, který nepodléhá naší vůli). Ve starých herbářích se dokonce uvádí, že anýzové semeno podporuje mužskou plodnost, toto tvrzení však zatím nemá žádné vědecké potvrzení. Je to vynikající přísada do těst, cukrářských výrobků, aperitivů a bonbónů, které dětem neberou chuť k jídlu. Na jeden den stačí přidat několik zrnek do mléka a mléčných polévek.

Bazalka

Posiluje a povzbuzuje žaludeční činnost, snižuje nadměrnou fermentaci a plynatost, působí spasmolyticky, močopudně, mlékotvorně, povzbuzuje srdce a nervy. Používá se do rybích polévek, bujónů, vývarů, ale doporučuje se používat ji samostatně a nedodávat současně další koření, aby se nezkazila její chuť.

Bobkový list

Používá se k vyčištění kloubů a těla od usazenin a solí kyseliny močové (recept najdete v článku detoxikace) Podporuje trávení a chuť k jídlu. Při revmatických bolestech je bobkový list neocenitelný. Bolavá místa se mažou bobkovým olejem.

Příprava oleje : 50 g bobkového listu dejte do láhve a zalejte nejméně 70 % lihem - 24 hodin nechat louhovat - přidejte 1/2 litru olivového oleje a ve vodní lázni 5-6 hodin zahřívejte, olej se při tom nesmí vařit - nakonec přefiltrujte přes jemné plátno.

Je možné jej také použít jako obklad na klouby: Rozdrťte bobkový list, smíchejte s olivovým olejem, směs dejte například na čistý kapesník a přikládejte několikrát denně na postižené místo.

Bobkový list má schopnost rozpouštět. Rozpouští kamínky a pomáhá při všech nemocech močového měchýře. Pomáhá při trombóze jater a rozpouští zatvrdliny sleziny. Rozhání otoky. Pro nejrůznější jedy působí jako protijed. Pomáhá i při bolestech v kostech, kříži a při bolestech sedacího nervu. Vavřínové esence a masti se používají k vnějšímu léčení revmatismu a odpuzování hmyzu (odpuzuje škůdce mouky). Olej se používá při podvrtnutích a pohmožděninách. Ve formě čaje snižuje cukr v krvi u diabetiků, pomáhá při dně. Obsahuje silice, glykosidy, alkaloidy, hořčiny, třísloviny a další látky. Hořčiny z bobkového listu povzbuzují tvorbu žluči, což je důležité u jater, poškozených dlouhodobým užíváním chemických léčiv. Má rovněž účinky proti molům, vložením pár lístků do skříně.

Hřebíček

Při bolesti poškozeného zubu (zkaženého, odvrtaného) se doporučuje rozkousat jeden hřebíček anebo postižený zub potírat hřebíčkovým olejem.

Chilli papričky

obsahují hodně vitamínu A, ale přeci jen asi jich nikdo nesní tolik, aby to mělo významný účinek na naše zdraví. Zajímavější je spíše kapsaicin, který podporuje tvorbu žaludečních šťáv a účinkuje antibakteriálně v našem trávicím systému. Navíc se předpokládá, že může pomáhat i v boji proti rakovině. Zmenšuje či odstraňuje bolesti hlavy, snižuje úroveň cholesterolu a redukuje otoky nosní sliznice, což může pomáhat například během rýmy.

Jalovec

Vynikající přísada do zelí pro ty, kteří mají s trávením zelí potíže: dává se lžička na osobu 10 minut před dovařením, poté se přidá kmín nebo majoránka. Žvýkání samotných plodů několika kusů několikrát denně je účinné při zapáchajícím dechu, pálení žáhy, artritidě, revmatizmu a katarech močových cest. Ptactvo krmené jalovcem měsíc před zabitím poskytuje lepší maso, chuťové blízké zvěřině. Ostatně, ať už se podává drůbež v jakékoli podobě, patří se přidat do šťávy trochu jalovce.

Kmín

V našich podmínkách velmi rozšířené koření, které má ale z důvodu své specifické chuti hodně odpůrců, část lidí má na něj i mírnou alergii. Ale jiní zase na něj nedají dopustit a to i z důvodu léčivých účinků. Tradičně se používá jako pomocník při problémech s trávením, zabraňuje nadýmání a snižuje plynatost. Podával se i při různých virových onemocněních trávicího traktu a na žaludeční (a také menstruační) křeče. Doporučuje se i při nachlazení, má schopnost uklidňovat podrážděný krk. Kmínové aroma uklidňuje nervový systém.

Kopr

Semena zlepšují trávení, usnadňují odkašlávání, mají močopudné účinky, pohlcuje větry a povzbuzují žaludeční činnost. Jak semínka, tak i nať jsou nezbytnými přísadami do čerstvých i kyselých okurek. Nať kopru obsahuje provitamín A - 43,7 mg, vitamíny D-0,0047 ug, E-55,8 mg, K-29,8 mg, B1-2,14 mg, B2- mg, H-23,3 mg, B7 - 0,93 mg, PP- 1,86 mg, C-865 mg.

Koriand

Je dobrým zažívacím, spasmolytickým, posilujícím a konzervujícím prostředkem ( např. do masa, sleďů v octě, uzenin atp.). Pro prosté použití v kuchyni stačí umlít lžičku na osobu a přidat do šťávy z masa. Dané jídlo tak snadno získá lepší chuť a je lépe stravitelné.

Kurkuma

Koření, zvané také žlutý zázvor, získávané z podzemních oddenků kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa), patřícího mezi zázvoro-
vité rostliny. Je součástí karí směsí, používá se i k barvení. Zlepšuje trávení (je žlučopudná), čistí krev.

Majoránka

Podporuje trávení, usnadňuje odkašlávání, má spasmolitycké a protizánětlivé účinky, likviduje nadýmání, lehce zahřívá. V kuchyni používáme majoránku do omáček, hrachu, hrachovky, pečeného a dušeného masa, avšak přidáváme ji vždy až na konec vaření. Nálev lžíce této byliny na sklenici vroucí vody můžeme pít při prvních příznacích nachlazení.

Muškátový oříšek a květ

Jsou to bobule muškátovníku vonného (Myristica fragrans), květ je slupkou, která v době zralosti praská a odhaluje tvrdé jádro uvnitř bobule, muškátový oříšek. Muškát podporuje chuť k jídlu, pomáhá při žaludečních a střevních katarech, muškátový olej je možné použít na kožní problémy. Ve velkém množství je muškátový květ i oříšek jedovatý.

Paprika

Usnadňuje trávení, povzbuzuje žaludek k vylučování trávicích šťáv, má slabě močopudné účinky. Čerstvý plnotučný tvaroh s paprikou s malým množstvím mleté papriky, utřený s máslem nebo rostlinným tukem, je vynikající pomazánkou na pečivo.

Pepř
Obecně známý pepř jsou bobulky pepřovníku černého (Piper nigrum), které jsou v mládí zelené, potom červené a nakonec černé. Tzv. bílý pepř jsou semena vypraná z celých bobulek. Pepř se obecně užíval proti infekcím všeho druhu vč. moru a cholery a jako lidový prostředek k vyvolání potratu. Kromě toho pepř potlačuje apatii a letargii, dodává energii a chuť do života, zlepšuje zažívání a chuť k jídlu, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a riziko vzniku krevních sraženin,
zlepšuje krevní oběh. V obkladech lokálně zvyšuje prokrvení pokožky, což má svůj význam při revmatismu a při ústřelu.
(Pozn. Pepř je nejpoužívanější koření vůbec, obchod s pepřem tvoří jednu třetinu světového obchodu s kořením. Jeho účinky jsou tedy dostatečně známé, přesto je dobré si připomenout, že k dosažení žádoucího léčivého efektu stačí i malé množství pepře, protože pepř i v nepatrném množství provokuje zvýšené vylučování některých enzymů. Ve větším množství může způsobit podráždění

Petržel

čistí krev, je vynikající na zažívání, upravuje menstruační cyklus a pokud se žvýká čerstvá, působí proti zápachu z úst. Je také důležitá pro dobrý stav zraku, sliznic, pokožky, nehtů, vlasů, kostí a krve.

Rozmarýn

Jako koření pro lepší trávení se u nás vůbec nepoužívá. Účinkuje močopudně, žlučopudně, podporuje trávení, povzbuzuje činnost srdce a nervů. Jako koření se hodí k tučným rybám a masu. Pokud použijete při přípravě masa rozmarýn, snížíte tím množství rakovinotvorných látek (heterocyklických aminů) vznikajících při vaření. K tomuto závěru dospěli vědci, kteří svůj výzkum zveřejnili na počátku letošního roku v magazínu Journal of Food Science. Kromě toho rozmarýn pomáhá zvyšovat aktivitu detoxifikačních enzymů a jeho kladný vliv se projevil i v boji proti rakovině prsu a kůže.

Saturejka

Podporuje trávení, povzbuzuje činnost žaludku, má svíravé a močopudné účinky. Sušenou mletou nať podáváme k taveným i uzeným sýrům a přidáváme do šťáv z masa a nakládaných okurek. Bulharská čubrica působí stejně, jen je mnohem silnější.

Skořice

Má silné antioxidační účinky a její silice a další účinné látky dokážou úspěšně likvidovat bakterie, viry a různé mykózy. Povzbuzuje krevní oběh a rozehřívá, což je obzvlášť užitečné v chladnějších ročních obdobích. Pomáhá proti nadýmání, kolikách a může uklidnit i průjmové stavy. Vědecké výzkumy naznačují, že může regulovat úroveň cukru v těle a proto se občas doporučuje diabetikům. Povzbuzuje šedou kůru mozkovou, má pozitivní vliv na paměť a soustředění.

Šalvěj

Listy podporují trávení a má posilujícím antidiaetbické, baktericidní, protizánětlivé a svíravé účinky. Suché mleté listy přidáváme do zvěřiny, drůbeže, ryb, nádivek, fazolových, rajčatových a zeleninových polévek.

Tymián

Působí dezinfekčně proti střevním parazitům. Je to význačný dezodorační prostředek, protože odstraňuje pachy. Působí rovněž proti průjmům a nadýmání, ulevuje při chronických zánětech žaludku. Kromě toho mírni kašel a pomáhá při bronchitidách a černém kašli. Ve velkých dávkách není prospěšný, neboť může způsobit i otravu.

Vanilka

Obecně známé nezralé fermentované plody orchideje vanilovníku pravého (Vanilla planifolia). Někdy se vanilce také říká "královna koření" nebo "černé zlato Aztéků". Je velmi účinným prostředkem proti plísňovým infekcím.

Zázvor

Černý zázvor je neloupaný oddenek, bílý zázvor je oddenek oloupaný a vybělený (chlorem, vápnem, sádrou, křídou), zelený je čerstvý zázvor, jedno ze základních koření asijské kuchyně a součást karí směsí. Zázvor má tu základní vlastnost, že zahřívá tělo i mysl, odvar ze zázvoru pročistí hlavu při nachlazení a mírní žaludeční neurózy Dále se používá při trávicích obtížích a tradičně jako protijed při otravách. Při nevolnosti při cestování (kinetóze) se doporučuje žvýkat kousek zázvoru v ústech. Syrový zázvor lze také využít na obklady, tinktury a mazání na revmatismus, dnu, bolesti zad apod.