Višňový likér (Griotka)

Recept č.1:
  • 1 kg višní
  • 500 g cukru
  • 1 litr konzumního 80 % lihu
  • 500 ml vody
  • kůra z poloviny pomeranče
  • 4 hřebíčky
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 tyčinka vanilky
Višně vypeckujeme a rozmačkáme. Přidáme pecky z ¼ višní, koření, pomerančovou kůru, konzumní líh a vodu. Směs necháme 10-15 dnů macerovat. Po této době tekutý podíl slijeme a zbytek vylisujeme. Oba podíly smícháme a rozpustíme v nich cukr. Po promíchání necháme likér ustát, přefiltrujeme a plníme do lahví.

Recept č.2 - Griotka:
  • 500 g višní
  • 100 g pískového cukru
  • 500 ml jemného lihu nebo vodky
Višně vypeckujeme, vložíme do sklenice, zasypeme cukrem, zalijeme lihem nebo vodkou a necháme nejméně měsíc macerovat. Občas protřepeme. Hotový likér scedíme, nalijeme do lahví a dobře uzavřeme.
Poznámka: Višně naložené v alkoholu používáme na ozdobu moučníků, dezertů, koktejlů apod.

Recept č.3 - Domácí Griotka:
  • 1 kg vypeckovaných višní
  • 1,5-2 litry rumu
  • krystalový cukr (dle chuti )
Do třílitrové láhve vsypeme vypeckované višně, zasypeme je krystalovým cukrem a zalijeme rumem (občas promícháme). Pak tekutinu slijeme do lahví. Zbylé voňavé višně můžeme použít na koláče.

Ořechový likér


Recept č.1:

  • 30 zelených nezralých ořechů nasbíraných na sv.Jana, pokrájet na kolečka
  • 1 celý citron nakrájet na kolečka (bez pecek)
  • 0,5 dkg skořice celá
  • 0,5 dkg muškátový oříšek (nastrouhat)
  • 0,5 dkg puškvorec (nemusí být)
  • 3 g nové koření
  • 1 litr lihu
  • 0,5 litru slivovice (nebo bílý destilát jako je vodka)
  • 8 bobulí jalovce (jalovčinky)
to vše smíchat v 5-ti litrové láhvi. 3 týdny louhovat ve tmě a každý den protřepat. Po 3 týdnech scedit a ředit převařenou vodou s cukrem (1 litr vody : 1 kg cukru - raději dát míň cukru a pak dochutit).

Recept č.2:
  • 35 ks zelených nezralých ořechů
  • 500 ml cukrového sirupu 1:1
  • 1,5 litru konzumního 80 % lihu
  • 100 ml whisky nebo vodky
  • 250 ml vody
  • kůra z poloviny pomeranče
  • 5 celých hřebíčků
  • 1 tyčinka celé skořice
Pro přípravu je nutné použít nezralé zelené ořechy, které nemají vyvinutou skořápku. To zjistíme odkrojením špičky, kde se tvrdá skořápka začíná vyvíjet nejdříve. Většinou se ořechy sbírají kolem 24. června na sv.Jana. Ořechy nakrájíme na plátky, zalijeme vodou a necháme do druhého dne, kdy vodu slijeme. Pak ořechy zalijeme 1,2 litry konzumního lihu a necháme 6-8 týdnů vyluhovat. Pak výluh slijeme do láhve a uschováme. Na ořechy znovu nalijeme zbytek lihu, whisky, vodu a cukrový sirup. Přidáme koření a pomerančovou kůru a necháme stát ještě 14 dní. Potom výluh slijeme a smícháme s prvním výluhem. Hotový likér necháme ustát, přefiltrujeme a plníme do lahví.
Recept č.3
  • 40 plodů zelených nezralých ořechů (trhaných na sv. Jana)
  • 0,5 litru lihu
  • 20-25 ks hřebíčku
  • 15 ks nového koření
  • 2-3 dobře omyté citróny nebo jen citrónová kůra (citróny bez pecek)
  • 5 tyčinek skořice
  • kousek čerstvého zázvoru
  • cukrový sirup (250 g cukru a 4 dcl vody)
Omyté ořechy nakrájíme na čtvrtiny a vložíme asi do 5 litrové nádoby, přidáme pokrájené citróny nebo jen kůru, koření, zázvor a zalijeme lihem. Necháme na slunném místě 5-6 týdnů macerovat s tím, že čas od času s lahví zatřepeme. Po této době likér slijeme přes tenké plátýnko a přidáme cukrový sirup.
Tip: Čerstvé citróny můžete nahradit i pomeranči - záleží jen na vaší chuti. Vždy dbejte na to, aby byla primární chuť ořechů a nepřebila ji chuť citrusů!

Malinový likér


Recept č.1:
  • 1 kg malin
  • 1 litr cukrového sirupu 1:1
  • 1 litr konzumního 80 % lihu
  • 500 ml vody
  • 1 g skořice

Maliny rozmačkáme, zalijeme konzumním lihem a vodou a přidáme skořici. Směs necháme 10 dní v chladu macerovat. Po této době macerát scedíme, přidáme cukrový sirup a po důkladném promísení necháme likér ustát, přefiltrujeme a plníme do lahví.

Recept č.2:
  • 1 litr malin
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 hřebíčky
  • kousek celé skořice
  • 1 litr vodky
  • 400 ml vody
  • 500 g pískového cukru
Maliny vložíme do nádoby, přidáme vanilkový cukr, hřebíčky, skořice, zalijeme vodkou a necháme asi 6 týdnů macerovat. Během této doby je několikrát protřeseme, aby se obsah promíchal. Poté svaříme vodu s cukrem. Maliny s vodkou přecedíme a přilijeme vychladlý cukerný sirup. Můžeme ještě jednou přecedit přes jemné sítko. Malinový likér nalijeme do lahví, dobře uzavřeme a uchováme v chladnu.

Jahodový likér

  • 1 litr jahodové šťávy (1,3 kg jahod)
  • 1 kg cukru
  • 1 litr konzumního 80 % lihu
  • 50 ml jemného rumu
  • 50 ml brandy
  • 500 ml vody

Jahody rozdrtíme a vylisujeme. Šťávu pak necháme na chladnějším místě sedimentovat a po usazení opatrně slijeme. Čistou šťávu odměříme, naředíme vodou a rozpustíme v ní cukr. Nakonec přidáme konzumní líh, rum a brandy. Po promíchání necháme likér ustát, přefiltrujeme a plníme do lahví.

Hruškový likér

Recept č.1:
  • 10-15 zralých hrušek
  • 1,5 litru konzumního lihu (96%)
  • 5 mandlí
  • kousek vanilky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička hřebíčku
  • 1 kg krystalového cukru
Oprané hrušky oloupeme, nakrájíme a vložíme do skleněné láhve od okurek. Zalijeme lihem a přidáme vanilku, mandle, skořici a hřebíček. Přikryjeme plátýnkem a necháme asi 10 dnů stát. Občas lahví zatřepeme. Po 10 dnech přidáme cukr, který jsme svařili s 1,5 litry vody, a necháme dalších 14 dnů stát. Opět lahví občas zatřepeme. Po uplynutí předepsané doby přefiltrujeme přes plátno nebo přes filtrační papír, slijeme do lahví, uzavřeme a necháme ještě nějaký čas odležet.
Recept č.2:
  • 1 litr hruškové šťávy (1,6 kg hrušek)
  • 1,5 kg cukru
  • 1,5 litru konzumního 80 % lihu
  • 100 ml rumu
  • 1 litr vody
Zralé hrušky rozdrtíme a vylisujeme. Šťávu pak necháme na chladnějším místě sedimentovat a po usazení opatrně slijeme. Čistou šťávu odměříme, naředíme vodou a rozpustíme v ní cukr. Nakonec přidáme konzumní líh a rum. Po promíchání necháme likér ustát, přefiltrujeme a plníme do lahví.

Šípkový likér

  • 500 g šípků
  • 1,5 litru vodky (třešňovice)
  • 250 g cukru
  • 1 sklenka vody
  • kůra z pomeranče
  • kousek celé skořice
Očištěné šípky s pomerančovou kůrou a skořicí necháme 10 dní louhovat ve vodce. Pak scedíme, do výluhu přilijeme vychladlý cukrový sirup (1 sklenice vody + 250 g cukru), protřepeme a rozlijeme do láhví. Likér má krásnou zlatožlutou barvu.

Likér z červeného rybízu

  • 1 litr šťávy z červeného rybízu (1,5 kg rybízu)
  • 400 g cukru
  • 1 litr konzumního 80 % lihu
  • 500 ml vody
Bobule červeného rybízu rozmačkáme a necháme 7 dní nakvasit. Nakvašenou drť vylisujeme a šťávu odměříme. Přidáme vodu, konzumní líh a rozpustíme cukr. Po promíchání necháme likér ustát, přefiltrujeme a plníme do lahví.

Rakytníkový likér

Čisté plody naložíme do 80% alkoholu a necháme je 8 až 14 měsíců louhovat. Připravený macerát podle potřeby dosladíme zahuštěným hroznovým moštem a necháme rok zrát v dubovém sudu.
Správně vyrobený likér by měl mít tmavě hnědou barvu, intenzivní vůni a medovou chuť.
Panák denně stačí jako prevence před všemi nemocemi.

Pomerančový likér

  • 500 ml jemného lihu
  • 10 pomerančů
  • 1 litr vody
  • 750 g pískového cukru
Do sklenice naplněné jemným lihem naložíme kůru z dobře omytých pomerančů, kterou jsme předem zbavili bílé dužniny a nakrájeli na nudličky. Přidáme šťávu z jednoho pomeranče, dobře uzavřeme a necháme 20 dnů stát. Ve vodě povaříme cukr a necháme ji vychladnout. Pomerančový výluh přecedíme a smícháme s připravenou cukrovou vodou. Dobře promícháme a přecedíme přes plátno. Pomerančový likér nalijeme do lahví a dobře uzavřeme.

Ostružinový likér

  • 1 litr ostružinové šťávy (1,3 kg ostružin)
  • 500 ml cukrového sirupu 1:1
  • 1 litr konzumního 80 % lihu
  • 500 ml vody
Ostružiny rozmačkáme a mírně povaříme. Drť necháme 3 dny nakvasit. Potom šťávu scedíme, zbytek vylisujeme a oba podíly smícháme. Získanou šťávu odměříme a přidáme vodu, cukrový sirup a konzumní líh. Po promíchání necháme likér ustát, přefiltrujeme a plníme do lahví.

Meruňkový likér


Recept č.1:

  • 750 g meruněk
  • 100 g cukru
  • 3 vlašské ořechy
  • 10 sladkých mandlí
  • 700 ml koňaku
Meruňky opláchneme a vypeckujeme, vložíme společně s cukrem, rozpůlenými ořechy a mandlemi do sklenice se širokým hrdlem a zalijeme koňakem. Směs necháme stát 6 týdnů a stinném místě při pokojové teplotě.

Recept č.2:
  • 1 kg meruněk
  • 500 ml cukrového sirupu 1:1
  • 1 litr konzumního 80 % lihu
  • 100 ml brandy
  • 50 ml rumu
  • 500 ml vody

Meruňky vypeckujeme a rozmačkáme. Drť zalijeme vodou, konzumním lihem, rumem a brandy a necháme 14 dnů macerovat. Pak směs vylisujeme a ke šťávě přidáme cukrový sirup. Po promíchání necháme likér ustát, přefiltrujeme a plníme do lahví.

Recept č.3:
  • 1,25 kg meruněk
  • 1 litr vody
  • 500 g pískového cukru
  • 500 ml rumu nebo koňaku
  • 250 ml jemného lihu
Zralé meruňky rozpůlíme, zalijeme vodou a necháme 24 hodin stát. Pak vodu z meruněk slijeme. Přidáme cukr a asi 12 minut vaříme. Tekutinu přecedíme přes plátno, smícháme s rumem nebo koňakem a lihem. Likér nalijeme do lahví a dobře uzavřeme. Ze zbylých meruněk uvaříme džem.

Mátový likér

Recept č.1:
  • 3 hrsti jemně sekané čerstvé máty
  • 0,25 litru vodky
  • 200 g cukru
  • 0,25 litru vody

Mátu vložte do sklenice se širokým hrdlem, zalijte alkoholem, uzavřete a nechte stát 4 dny na slunci. Pak přefiltrujte a alkohol doplňte vychladlým cukerným roztokem, promíchejte a slijte do lahve. Užívejte spíše ze zdravotních důvodů při žaludečních nevolnostech, nadýmání a nechutenství.

Recept č.2:
  • 1 lžíce čerstvých listů máty peprné
  • 200 g krystalového cukru
  • 750 ml vodky nebo koňaku
Mátu zalijte vodkou nebo koňakem a v dobře uzavřené láhvi nechte stát 3 týdny na slunci. Potom sceďte, přidejte cukr rozpuštěný v malém množství vody a uložte na několik dnu do chladna. Popíjejte 1-2 likérové sklenky denně při zažívacích potížích.

Lipový likér

3 hrsti lipového květu
  • 500 g cukru
  • 1 litr vody
  • 500 ml slivovice nebo jiného tvrdého alkoholu
  • Lipový květ zalijte ve skleněné nebo kameninové nádobě alkoholem a nechte 2 týdny stát. Poté macerát slijte, na každý litr přidejte 500 g cukru rozpuštěného v 1 litru vody a ještě nechte další 3 týdny odležet. Poté slijte do lahví.

    Likér proti depresi

    • 500 ml černého piva
    • 3 vanilkové cukry
    • 100 g práškového cukru
    • 150 ml vodky
    Pivo, vanilkový a práškový cukr vaříme asi 20 minut a potom necháme směs vychladnout. Přilijeme vodku, promícháme, slijeme do láhve a necháme deset dní odležet.
    Nápoj se prý osvědčuje proti podzimní depresi.

    Koňak z květů černého bezu

    • ½ litru mléka
    • 4 větší květenství bezu
    • 2 žloutky
    • vanilkový cukr
    • 1 dl koňaku
    • cukr
    Mléko přivedeme k varu. Poté jím přelijeme bezová květenství. Odstavíme a necháme odpočívat. Asi po půl hodině přecedíme, přidáme dva žloutky utřené s cukrem, vanilkový cukr, koňak a vše důkladně rozmixujeme.
    Tento recept jsem kdysi našla v jednom časopisu, bohužel už nevím, zda-li to byl Aha nebo Blesk, ale jak jsem byla upozorněna zřejmě tento recept je od autorky, která vystupuje pod nickem step anka a některý z těchto časopisů si je "vypůjčil". Nebo naopak. To už bohužel nezjistím. Bližší info ZDE.
    Menší aktualizace: dvojstrana z časopisu s bezovými recepty se našla ... i s fotkama, ale jak jsem už řekla, bohužel nezjistím jestli to je Aha nebo Blesk, protože označení časopisů jaksi bylo odstřiženo... těch receptů na bezové věcičky je spousta...některé se opakují, některé jsou trošku jiné a v zásadě stejné...takže asi tak ... bohužel...autor neznámý.

    Jablečný likér

    • 2 kg jablek
    • 1,5 litru cukrového sirupu 1:1
    • 1,5 litru konzumního 80 % lihu
    • 500 ml vody
    Jablka zbavíme jádřinců a rozemeleme nebo nastrouháme. Drť necháme 12 hodin na teplém místě odležet, aby nakvasila. Pak zalijeme vodou a 500 ml konzumního lihu a necháme 10 dnů stát na chladném místě. Po této době vylisujeme a k macerátu přidáme cukrový sirup a zbylý konzumní líh. Po promíchání necháme likér ustát, přefiltrujeme a plníme do lahví.