MED

Třezalkový med

  • 4 hrsti čerstvých květů třezalky (i se zelenými lůžky)
  • 1 litr vody
  • 1 kg pískového nebo krystal cukru
  • 1 citron
  • 1 pomeranč

Květy opláchněte, zalijte vodou, přidejte nakrájený pomeranč a citron bez kůry a bez pecek. Vařte asi 20 minut, nechejte vychladnout a louhovat do druhého dne. Přeceďte, do vývaru přidejte cukr a vařte až do zhoustnutí. Horký med plňte do skleniček a po zavíčkování ho obraťte dnem vzhůru.
Med pomáhá při stresu a neklidném spánku

Růžový med posilující plíce, játra a nervy

  • 30 g čerstvých či sušených květů růže
  • 250 ml vody
  • 1 kg medu
Květy růže zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat 24 hodin. Potom přecedíme a smícháme s medem.
Užíváme po lžičkách podle potřeby. Med v malém množství uklidňuje, ve větším naopak povzbuzuje.

Bylinkový nebo kořeněný med

Do letního květového tekutého medu naložíme snítky rozkvetlých bylin nebo kousky koření, které ho krásně navoní a med lze pak použít jako léčivý do čaje při nachlazení.
Med zahřejeme ve vodní lázni na mírném ohni až se rozpustí a vložíme do něho čerstvou mateřídoušku, lipové květy, levanduli, tymián, rozmarýnu, mátu, bazalku, meduňku nebo citronově vonící pelargonii, z koření lze použít skořici či zázvor. Necháme uležet týden v uzavřené sklenici, aby se aroma byliny spojilo s medem.

Mateřídouškový med

Do letního květového tekutého medu naložíme snítky rozkvetlé mateřídoušky, které ho krásně navoní a med lze pak použít jako léčivý do čaje při nachlazení v zimě stejně jako med lipový.Med zahřejeme ve vodní lázni na mírném ohni až se rozpustí a vložíme do něho čerstvou mateřídoušku. Necháme uležet týden v uzavřené sklenici, aby se aroma byliny spojilo s medem.

Prášek z dobromysli s medem

Sušenou dobromysl pomelte nebo nasucho rozmixujte na prášek a smíchejte ho s kvalitním medem.
Užívejte 1 malou lžičku odpoledne mezi obědem a večeří.
Užívá se pro upravení menstruace a stolice, ke zmírnění kašle a zlepšení dýchání.

Rakytníkový med

Zralé bobulky rakytníku opereme studenou vodou a smícháme s kvalitním medem.
Pojídáme po lžičkách přes zimu kvůli vitamínům. Komu vadí tvrdá semínka, může s medem smíchat jen vylisovanou šťávu. Užívá se obvykle 1 lžíce denně jako prevence, především v období chřipkových epidemií. Prevence proti chřipce a infekčním nemocem, srdečním nemocem a pro zvýšení imunity.

Jitrocelový med

  • 30g napolo usušených jitrocelových listů
  • 25 g čistého lihu
  • 225 g vařící vody
  • 300 g krystalového cukru
Jitrocelové listy natrháme nebo nařežeme nerez nožem a zalijeme lihem. Když líh vsákne do listů, přidáme vařící vodu a necháme za občasného promíchání 24 hodin stát. Pak kapalinu protlačíme zlehka plátnem, přidáme cukr, svaříme a naplníme do lahviček. Zazátkujeme a uložíme v temnu a chladnu.
Užíváme po lžičkách při zánětech horních cest dýchacích.

Med se skořicí

Co dokáže med a skořice
Je zjištěno, že směs medu a skořice pomáhá léčit celou řadu nemocí. Med může být užíván bez jakýchkoliv vedlejších účinků a je snadno dostupný. Někteří vědci jej doporučují jako velmi účinný lék a dokonce potvrdili, že v léčebných dávkách nemůže ublížit ani diabetickým pacientům.
Týdeník World News, vycházející v Kanadě, ve svém vydání datovaném 17. ledna 2011 uveřejnil následující seznam nemocí, které mohou být léčeny medem a skořicí. Ověřily to lékařské studie.
Nemoci srdce
Smíchejte med a mletou skořici a tuto směs si pravidelně mažte na chléb (nejlépe celozrnný) místo džemu nebo marmelády. Výsledkem bude snížení hladiny cholesterolu v krvi a cévách a ochrana před infarktem, event. jeho recidivou. Pravidelné snídaně tohoto typu navíc údajně ulevují při zadýchávání a posilují srdeční tep. V Americe a Kanadě je med v kombinaci s mletou skořicí podáván v domovech pro seniory právě proto, že vrací pružnost jejich cévám a žilám. Při pití čaje s medem a skořicí se také seniorům vylepšila a vypnula pleť.
Artritida
Pacientům s artritidou je denně, ráno a večer, doporučován 1 šálek horké vody s 2 lžičkami medu a 1 malou lžičkou skořice. Podle výsledků průzkumů realizovaného na univerzitě v Copenhavenu bylo zjištěno, že z dvou set pacientů, jimž byla podávána lžíce medu a lžička skořice před snídaní, se jich více než 70 úplně zbavilo bolestí a u některých se dokonce zlepšila i pohyblivost.
Infekce močového měchýře
Při těchto potížích se doporučuje rozpustit 2 lžíce medu a 1 lžičku skořice ve sklenici vlažné vody a vypít. Tím se infekce vyléčí.
Vysoká hladina cholesterolu
2 lžíce medu a 3 čajové lžičky skořice smíchané s 2 dl horké vody, které podávali pacientům s vysokou hladinou cholesterolu, dokázaly snížit jeho hladinu o 10% během dvou hodin. K užívání se doporučuje 3x denně.
Nachlazení
Ti, kdo trpí na časté nachlazení, mohou užívat 3x denně 1 lžíci vlažné vody s medem a se špetkou skořice po dobu 3 dnů. Tím se vyléčí nachlazení i chronický kašel a průdušky se pročistí.
Potíže se žaludkem
Med se skořicí úspěšně zabírá i v případě bolesti žaludku a chrání žaludek před vznikem vředů. 1 lžička skořice se 2 lžícemi medu před jídlem zabraňuje zvýšení kyselosti žaludku i u nejtěžších jídel a rovněž při trávení zabraňují tvoření nadbytečných plynů.
Posílení imunitního systému
Každodenní užívání medu a skořice posiluje imunitní systém a chrání tělo před napadením viry a bakteriemi. Med obsahuje hodně železa a řadu vitaminů. Pravidelné užívání medu posiluje bílé krvinky v boji s viry i s bakteriemi. Vědci ve Španělsku zjistili, že med obsahuje látky zabíjející rovněž kmeny chřipky.
Kožní potíže
Ze 3 lžic medu a 1 lžičky skořice se utvoří pasta, která se denně aplikuje na kůži před spaním a ráno se smyje teplou vodou. Aplikace medu a skořice na postižená místa léčí ekzémy, pásový opar i všechny typy kožních infekcí.
Redukce váhy
Každý den ráno půl hodiny před snídaní na lačný žaludek a večer před spaním vypijte 1 šálek čaje nebo vody s medem a skořicí. Pravidelné užívání pomáhá snížit váhu.
Chronická únava
Dále studie ukázaly, že cukr obsažený v medu pomáhá při obnově tělesných sil. Užívání 1 lžíce medu a 1 malé lžičky skořice smíchaných s vodou a užívaných několikrát denně zejména kolem třetí hodiny odpoledne, kdy začíná klesat tělesná vitalita, vedlo rychle k jejímu zvýšení.
Zápach z úst
Lidé v Jižní Africe mají zvyk kloktat ráno horkou vodou se lžící medu a skořice. Jejich dech pak prý zůstává čerstvý po celý den.
POZOR! Pokud skořici užíváte v těhotenství, tak s mírou a opatrně. Skořice je silně zahřívající a prokrvující a při přemíře konzumace může dojít i k potratu. (LR)

Bezový med

  • 250 g omytého květu bezu černého
  • 1 citron
  • 1 kg krystalového cukru
Omyté květy zalijeme vodou. Krátce povaříme s citronem a necháme louhovat 24 hodin. Potom přecedíme přes plátýnko a řádně vymačkáme. Přidáme cukr a vaříme na mírném ohni tak dlouho, až má tekutina hustotu medu. Med nalijeme do sklenic a dobře uzavřeme.
Bezový med je podobný pampeliškovému a dává se např. do čaje v období chřipek, rýmy a kašle.

Podbělový med

  • 250 g květů podbělu
  • 1,5 litru vody
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 1,5 kg cukru (ideální je hnědý)
Květy zbavíme zelených zákrovů, přelijeme vroucí vodou a necháme půl dne stát. Poté výluh scedíme, přidáme ovoce nakrájené na kostičky i s trochou kůry, cukr a svaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Ještě horký plníme do sklenic pod víčka. Podbělový med se vyplatí dělat o něco řidší, protože když později ztuhne, musí se ze sklenic pracně "vysekávat".

Růžový med na srdce

  • 500 g růžových okvětních plátků (nejlepší jsou červené velkokvěté zahradní růže)
  • 10 květenství černého bezu
  • 1 lžička mleté skořice
  • na špičku nože mletého zázvoru
  • 500 g tekutého medu
Růžové plátky smícháme s květem černého bezu, skořicí, zázvorem a nakonec zamícháme včelí med. V uzavřené sklenici necháme vše stát 14 dní za oknem na sluníčku. Potom med scedíme. Užívá se 1 lžička denně jako účinný prostředek na posílení činnosti srdce.

Levandulový med

  • 500 g levandulové nati v plném květu
  • 3 citróny
  • 3 kousky skořice vcelku
  • 1,5-2 kg cukru
  • 750-1000 ml vody
Levanduli opláchneme, vložíme do kastrolu s vodou, přidáme pokrájené citróny, skořici a po 20 minutách varu odstavíme. Vše pak necháme 24 hodin vyluhovat. Po scezení přidáme cukr a postupně na mírném ohni za stálého míchání odpařujeme. Hustou medovou hmotu plníme ještě horkou do nahřátých sklenic.

Pampeliškový med


Recept č.1:
200 hlaviček květu pampelišek se vypere, přelije se 1,5 litrem vařící vody, přidá se na kolečka nakrájený menší pomeranč i s troškou kůry a jeden citron zbavený jadérek. Vše se nechá povařit asi hodinu, přecedí se přes husté síto, do šťávy se přidá 1 kg cukru a vaří se pomalu až do hustoty medu. Používá se ke slazení léčivých čajů.Recept č.2:
  • 250 g květů pampelišky
  • 2 citróny
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru
Pampeliškové květy, nasbírané pokud možno v čistém prostředí, již neoplachujeme. Vložíme je do kastrolu, přidáme citróny nakrájené na kolečka, zalijeme vodou a vše přivedeme k varu. Po hodině pozvolného vaření scedíme přes plátýnko, k tekutině přidáme cukr, znovu uvedeme do varu a zvolna za občasného míchání necháme odpařit do zhoustnutí. Plníme do sklenic, zavíčkujeme a raději necháme ještě 20 minut sterilovat. Pampeliškový med pomáhá při nachlazení.

Citrónový med proti kašli

Vymačkanou šťávu ze dvou citrónů smícháme se stejným množstvím medu. Užíváme 3 čajové lžičky denně.

Cibulový med na kašel

  • 1 cibule
  • 3 lžíce medu
Najemno nasekejte cibuli a promíchejte ji s medem nebo moučkovým cukrem. Nechte několik hodin v uzavřené nádobě prosladit, poté ráno a večer užívejte po 1 lžíci medu.

Med z černého bezu a lípy

  • 50 květenství bezu černého
  • 2 hrsti lipového květu
  • 3 citrony
  • 1,5 litru vody
  • 1-1,2 kg cukru
Omyté a na kolečka nakrájené citrony přidáme ke květu černého bezu a lípy, zalijeme vodou a vaříme asi hodinu. Po odstavení necháme zchladnout a pod pokličkou při pokojové teplotě 24 hodin vyluhovat. Na druhý den výluh scedíme, přidáme cukr a za občasného míchání necháme odpařovat, dokud obsah nenabude hustoty medu. Ihned plníme do nahřátých sklenic pod víčka. Tento med skvěle pomáhá při horečce a nachlazení.

Sedmikráskový med se zázvorem

  • 500 kvítků sedmikrásky
  • 1 citrón
  • 1 lžička jemně strouhaného čerstvého zázvoru
  • 750 ml vody
  • 750-1000 g cukru
Kvítky vložíme s citrónem nakrájeným na kolečka a strouhaným zázvorem do kastrolu, zalijeme vodou, přivedeme k varu a ihned odstavíme. Vše následně necháme 24 hodin vyluhovat. Na druhý den tekutinu scedíme přes husté plátno, přidáme cukr a zvolna za stálého míchání odpařujeme do konzistence medu. Horký slijeme do zahřátých sklenic a zavíčkujeme. Sterilizace není nutná. Užívají se 2-4 lžičky denně proti nachlazení.

Smrkový sirup nebo med (vařený)

Recept č.1

  • 3 hrsti smrkových výhonků
  • 1,5 litru vody
  • 1 citron nakrájený na kolečka bez pecek
  • cukr dle potřeby

Smrkové výhonky zalijte vařící vodou, přidejte citron nakrájený na kolečka a nechejte do druhého dne odpočívat. Sceďte a kolik máte vody, tolik přidejte cukru a nechte na mírném ohni táhnout až do zblbnutí ... tedy do zhoustnutí :)
Můžete použít na nachlazení, na odkašlání a podobné problémy, do čaje do vody nebo klidně rovnou na lžičku :)
Není tak hustý jako med, takže jsem ho dala do rubriky "sirupy".

Recept č.2

V 500 ml vody krátce povaříme 1 kg čerstvých jehliček, odstavíme, zakryjeme a 1-2 hodiny vyluhujeme. Přecedíme a doplníme vodou do objemu 1 litru. Přidáme 1 kg želírovacího cukru, znovu povaříme a plníme do sklenic. Užíváme jako sladidlo, mažeme na chleba, přidáváme do čajů proti kašli a nachlazení. K celkovému posílení organismu se užívá 1 čajová lžička denně.

Recept č.3

  • 150 g smrkových výhonků
  • 150 g jedlových výhonků
  • 1,3 litru vody
  • 1,5 kg cukru
Výhonku zalijeme vroucí vodou. Přiklopíme a necháme tři dny stát. Potom tekutinu scedíme. Přidáme cukr a přivedeme k varu. Vaříme, dokud nezhoustne jako čerstvý včelí med. Teplé nalijeme do čistých sklenic a zavíčkujeme.

Recept č.4

  • 1 kg mladých smrkových výhonků
  • 3 celé citrony
  • 1,5 litru vody
  • 1,5 - 2 kg cukru
Ještě měkké a křehké smrkové výhonky opláchneme, vložíme do kastrolu, přidáme citrony pokrájené na kolečka, zalijeme vodou a vaříme 20-30 minut. Vše poté necháme do druhého dne vyluhovat. K macerátu se po scezení přidá cukr a vše se za stálého míchání odpaří do požadované hustoty medu. Ještě horký med plníme do sklenic. Používá se např. do čaje.

Recept č.5 s jahodníkem

  • 2 litry mladých smrkových výhonků
  • listy lesního jahodníku
  • cukr
Zavařovací sklenici o objemu 2 litrů naplníme mladými smrkovými výhonky, zalijeme po okraj vodou a umístíme na 4 dny na slunné místo (např. za okno). Výluh vzápětí slijeme do hrnce, přidáme čerstvé listy jahodníku a na mírném ohni vše vaříme 20 minut. Po odstavení scedíme a smícháme s cukrem v poměru 1:1, znovu uvedeme do varu a postupně odpařujeme do požadovaného zhoustnutí. Med ještě za horka plníme do uzavíratelných sklenic.